מה יותר יהודי מלשבת כולם ביחד ופשוט…לאכול ? עכשיו נעבור לתסריט הפחות אופטימי – במהלך הארוחה אחד מבני המשפחה נחנק, מתחיל להכחיל ומשתנק. יותר פסימי? הוא לא מצליח לנשום והאוויר לא מגיע למוח.יש כאלה שהסיטואציה שרשומה מעלה תישמע להם מאוד בדיונית ואפילו קצת מצחיקה, אבל בוא ונודה – היא מאוד אפשרית ואפילו מתרחשת מידי יום. הסטטיסטיקה אומרת שזה קורה לרוב לתינוקות וילדים קטנים, להם המודעות הרבה יותר נמוכה, אבל גם אנחנו על מגוון הגילאים יכולים למצוא את עצמנובסיטואציה הזאת.
אז מה עושים ? איך מוציאים את זה מהגרון ? ולמה זה קורה? בשביל זה אני פה. אז חנק מגוף זר, מה זה בעצם ?
בגרוננו ישנם 2 צינורות הצמודים זה לזה :
הוושט ( אשר אחראית על מעבר אוכל לקיבה) וקנה הנשימה ( אשר אחראי על מעבר אוויר לריאות ).
האפיגלוטיס זה החלק בגוף המבדיל כניסת מזון לוושט ולא לקנה הנשימה, דמיינו 2 פתחים וביניהם מין מכסה שירותים הסוגר כל פעם אחד מהם, כאשר אוכלים האפיגלוטיס סוגר את קנה הנשימה וכאשר מדברים נסגר פתח הוושט, עד פה פשוט נכון ? לעיתים קרובות נוצר מצב אצל אדם אשר אוכל ומדבר יחדיו שחתיכת מזון נכנס לקנה הנשימה. לא סתםחכמינו נהגו לומר "אין משיחין בשעת הסעודה פן יקדים קנה לוושט", זקנים זקנים אבל יודעים דבר או שניים.
לרוב זה יגמר בשיעול חזק, כחלק מרפלקס, והוצאת הגוף הזר אך לעיתים הגוף הזר תקוע כל כך חזק עד שהשיעולים אינם עוזרים והנפגע נמצא במצב של סכנת חיים ממשית. במצב זה נידרש לבצע פעולה מידית להוצאת הגוף הזר, פעולה זו נקראת " לחיצות בטן " בעבר נקראה גם " תמרוני היימליך " .
איך נזהה אדם הנפגע מחנק גוף זר?
לפי סיפור מקרה, איפה הנפגע היה ? מה הוא עשה ? בתחילה הנפגע מאדים ולאחר מכן מתחיל להכחיל. שיעולים תכופים קשיי נשימה הולכים וגוברים עד לחוסר נשימה, לפיתת צוואר, אדם הנמצא במצב חנק יחזיק את צווארו.
מהם לחיצות בטן ( תמרוני היימליך )?
לחיצת בטן זוהי פעולה מצילת חיים. הפעולה נעשה ע"י דחיקת הבטן בתנועות כלפי מעלה. מטרת הלחיצות הינם דחיקה של הסרעפת והריאות כך שיוציאו אוויר בפרץ חזק מדרכי הנשימה וישחררו את הגוף הזר.
איך עושים זאת ?
כלל ברזל – לפני כל תחילת פעולה יש להתקשר 101 ולהזמין צוות אמבולנס
בשלב הראשון נעודד את הנפגע להשתעל חזק בניסיון להוציא את הגוף הזר ע"י שיעולים – יש להיזהר מלדפוק על גבו על הנפגע ! דפיקות אלו עלולות להכניס את הגוף הזר עמוק ממקומו כעת .במידה ופעולה זו איננו מצליחה ומצבו של הנפגע מדרדר ננקוט בפעולות הבאות :
1- עמוד מאחורי הנפגע, הקף בידייך את מותניו , והטה את גופו לפנים .
2- אגרף יד אחת מכפות ידייך
3- הנח את צד האגודל של האגרוף על בטן הנפגע מתחת לגסטרונום
4- אחוז את האגרוף בכף היד האחרת
5- לחץ את האגרוף כנגד הבטן בתנועה מהירה עלפי מעלה, כאשר גוף הנפגע נוטה אחורה בכל לחיצה
מתי נפסיק לבצע לחיצות בטן ?
יש להמשיך עם לחיצות הבטן עד לאחד משלושת המצבים הבאים :
1- הוצאת הגוף זר ושיפור מצב הנפגע
2- הגעת צוות רפואי
3- אי הצלחת הלחיצות והתמוטטות הנפגע .
במצב זה נתחיל בסכמת ההחייאה ובעיסויים בקצב של 30 עיסויים 2 הנשמות. עד להגעת צוות רפואי.
דגשים :
- בנפגע בעל משקל יותר נבצע את התמרון מעל הכרס
- כאשר מדובר באישה בהריון נבצע את התמרון מעל העובר
- בנפגע שלא ניתן להקיפו נבצע את התמרונים כנגד הקיר .
"נכתב ע"י שי שבו – מזור הדרכות רפואה "
המידע המופיע במדריכי העזרה הראשונה של " מזור – שירותי רפואה "הינו לשם מידע כללי בלבד, ואינו בגדר המלצה או תחליף לטיפול רפואי מוסמך ו/או לביקור אצל רופא.
מומלץ לעבור קורס עזרה ראשונה בבית הספר לרפואת חירום – מזור .נכתב ע"י שי שבו, מזור – שירותי רפואה ולהצטייד בדפיברילטור במחיר מיוחד